Güne lezzetiyle ününe ün katmış Ezine Peyniri ve yörenin zeytin ve zeytinyağları ile şenlendirilmiş bir kahvaltı sonrasında Yeniköy, Geyikli veya Dalyan’da deniz ve güneşin keyfini çıkararak başladınız. Şimdi sıra Ezine’nin tarihi ve kültürel değerlerini yerinde görme ve geçmişe doğru yola çıkma zamanı.
Dalyan
Keşif rotasının ilk durağı olarak Aleksandreia Troas Antik Kenti’ni tercih edebilir; Ezine ilçesi Dalyan Köyü sınırları içinde Kestanbolluk mevkiinde bulunan antik kente, bulunduğunuz konumu dikkate alarak Geyikli veya Tuzla üzerinden ulaşmayı tercih edebilirsiniz.
Antik kente doğru yaptığınız yolculuk sırasında, hangi güzergâhı tercih ederseniz edin, eğer dikkatli bir şekilde yolun sağ ve sol tarafında bulunan arazileri gözlemlerseniz antik kentin kalıntılarının size yol boyunca eşlik ettiğini görürsünüz. Aracınız ile kat ettiğiniz mesafeyi düşündüğünüzde bu durum Aleksandreia Troas Antik Kenti’nin vaktiyle ne denli büyük bir kent olduğunun bir göstergesi olarak çıkar karşınıza. Nitekim araştırma sonuçları kentin, 9 km’ye varan sur duvarlarının uzunluğu ile Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olduğunu ve hatta zamanında kentin Doğu Roma’nın başkenti olmasına yönelik çalışmalarda bulunulduğunu ortaya koymaktadır. Hıristiyanlığı yaymak için büyük çaba sarf eden Tarsuslu Aziz Paulos tarafından iki kez ziyaret edilmiş Aleksandria Troas, Hıristiyanlığın kutsal kentleri arasındadır.
Aleksandreia Troas
Cezayirli Hasan Paşa Av Köşkü
Antik kentlere gerçekleştirdiğiniz ziyaretler esnasında o heybetli yapıların nasıl inşa edildiğini belki daha önceleri birçok kez düşünmüş ve hayal etmiş olabilirsiniz. Eğer merakınızı bir nebze olsun gidermek isterseniz Koçali Köyü civarındaki antik sütun ocağı ilginizi çekebilir. Ustaları sanki kaldıkları yerden çalışmalara devam edecekmişçesine işlendikleri yerde duran sütunlar, antik çağda taş ocaklarının nasıl çalıştığı hakkında ziyaretçilerini bilgilendirmekte ve onların hayal dünyalarına bir kapı aralamaktadır.
Antik döneme yapılan yolculuk sonrasında; Üvecik, Yeniköy ve Mahmudiye köyleri arasında yer alan, 1770-1776 yılları arasında Kaptanı-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa tarafından kullanılmış av köşküne doğru yola çıkabilir, Osmanlı dönemine ait çiftlik ve köşk yapılarının sağlam kalmış en güzel örneklerinden birini yerinde görebilme şansına sahip olabilirsiniz.
Şimdiden keyifli keşifler…
Yazı kapsamında değinilen tarihi yerler ve ayrıca Ezine’de bulunan ancak metin kapsamında değinilmemiş diğer tüm kültür varlıklarına ilişkin bilgiye Çanakkale kent merkezinde, kordonda iskele meydanında bulunan Turizm Danışma Bürosundan temin edebileceğiniz broşür, kitapçık gibi tanıtım materyallerinden ulaşabileceğinizi unutmamalısınız. Bahsi geçen kaynaklar dışında Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sayfasında yayınlanan Kültür Envanteri ve Çanakkale Valiliği’nin web sayfası aracıyla da daha detaylı ve bilimsel bilgiye sahip olabilirsiniz.