Aradığınız Her Neyse Çanakkale'de!

  • Gelibolu
  • Vazgeçemeyeceğiniz Bir Gün
  • Izgarada asma yaprağı arasında pişen sardalyanın kokusu uzaklardan burnunuza buram buram geliyor ve sizi kendine doğru çekiyorsa bilin ki Gelibolu’dasınız.

    Güne Saros Körfezi kıyılarında pırıl pırıl parlayan denizin keyfini çıkararak başladınız. Karnınız hafiften acıkmaya başlayınca başta sardalye olmak üzere deniz ürünleri ile donatılmış keyifli bir öğle yemeği ile damağınızı şenlendirip bulunduğunuz anın tadını çıkardınız. Şimdi merkezi ile içinizi ısıtan, denizcilik tarihinde önemli bir yere sahip, Piri Reis’in memleketi olan bu sevimli, güzel ilçenin kültürel ve tarihi değerlerini keşfetme zamanı.

    Gelibolu Merkez

    Gelibolu Hamzakoy

    Gelibolu, Osmanlı döneminden kalma pek çok mimari yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Kapısı üzerinde bulan kitabeye göre 1407 yılında inşa edilmiş olduğu anlaşılan Azepler Namazgahı, Türklerin Rumeli’de ele geçirdikleri ilk yer olan Çimpe Kalesi, Anadolu’nun en büyük ikinci mevlevihanesi olan Gelibolu Mevlevihanesi, Namık Kemal’ın Anıt Mezarı, Kasaboğlu Ali Bey Hamamı, Saruca Paşa Hamamı, şehrin fener meydanı girişinde Hamza Bey koyuna bakan Bayraklı Baba Mezarı ve ünlü kaptan-ı deryaların anıt mezarları gibi birçok nokta Gelibolu keşif rotası kapsamında ele alınması gereken önemli yerler arasında bulunmaktadır.  

    Gelibolu Mevlevihanesi

    Namazgah

    Şimdiden keyifli keşifler…

    Yazı kapsamında değinilen tarihi yerler ve ayrıca Gelibolu’da bulunan ancak metin kapsamında değinilmemiş diğer tüm kültür varlıklarına ilişkin bilgiye Çanakkale kent merkezinde, kordonda iskele meydanında bulunan Turizm Danışma Bürosundan temin edebileceğiniz broşür, kitapçık gibi tanıtım materyallerinden ulaşabileceğinizi unutmamalısınız. Bahsi geçen kaynaklar dışında Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sayfasında yayınlanan Kültür Envanteri ve Çanakkale Valiliği’nin web sayfası aracıyla daha detaylı ve bilimsel bilgiye sahip olabilirsiniz.