Kabatepe’den başlayan keyifli bir deniz yolculuğu sonrasında 2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olan Gökçeada’dasınız.
Yukarı Kaleköy
Yıldız Koyu
Gökçeada keşif rotasını Çanakkale’ye ait diğer rotalardan farklı kılan en önemli özellik; il genelinde sahip olunan kültür mozaiği varlığının Gökçeada’da diğer ilçelere nazaran daha fazla hissediliyor olması ve elbette doğa ve yaşamın muhteşem uyumu olacaktır.
Gökçeada’da ada merkezi Bozcaada’dan farklı olarak kıyı şeridinde değil, adanın iç kesiminde bulunmaktadır. Merkez Camii, Gökçeada Metropolithanesi ve Gökçeada Panaia Kilisesi ada merkezinde yapacağınız keyifli bir yürüyüş sırasında görebileceğiniz önemli tarihi ve kültürel değerler arasındadır. Yıldızkoy, Uğurlu, Laz Koyu gibi bakir koyları keşfetmeden, Aydıncık Plajı’nda kitesurf, Marmaros Bölgesinde çam ağaçları arasında doğa yürüyüşü yapmadan ve eski rum köylerini gitmeden önce merkeze inmeyi; kekik ve türlü otların, organik zeytinyağın, adanın organik üzüm bağlarında yetişen üzümlerden elde edilen şarabın satıldığı minik, sevimli mağazalara uğramayı sakın unutmayın.
Gökçeada Kitesurf
Ada merkezini keşfettikten sonra kültür rotasının sonraki durakları olarak merkeze çok da uzak olmayan köylere doğru yola çıkma zamanı. Sahip oldukları özgün mimari doku ile ziyaretçileri kendi hayran bırakan merkeze dört kilometre uzaklıkta bulunan Kaleköy, merkeze on altı kilometre uzaklıkta bulunan Dereköy, merkeze on kilometre uzaklıkta bulunan Tepeköy, merkeze üç kilometre uzaklıkta bulunan Zeytinli ve merkeze dört kilometre uzaklıkta bulunan Eski Bademli Rum Köylerini rotanıza işlemeyi unutmayın.
Gökçeada Zeytinli Köyü
Gökçeada Tepeköy
Gökçeada keşif rotası kapsamında;
düşünebilirsiniz.
Şimdiden keyifli keşifler…
Yazı kapsamında değinilen tarihi yerler ve ayrıca Gökçeada’da bulunan ancak metin kapsamında değinilmemiş diğer tüm kültür varlıklarına ilişkin bilgiye Çanakkale kent merkezinde, kordonda iskele meydanında bulunan Turizm Danışma Bürosundan temin edebileceğiniz broşür, kitapçık gibi tanıtım materyallerinden ulaşabileceğinizi unutmamalısınız. Bahsi geçen kaynaklar dışında Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün web sayfasında yayınlanan Kültür Envanteri ve Çanakkale Valiliği’nin web sayfası aracıyla da daha detaylı ve bilimsel bilgiye sahip olabilirsiniz.